top of page

somaattinen liiketyöskentely

Tunnistatko tottumuksesi? Onko tapanasi vaikkapa seistessä varata painoa enemmän vartalon toiselle puoliskolle kuin toiselle tai huomaamattasi jännittää selän lihaksia, niin että selkä tuntuu kankealta, vaikka kuinka venyttelisit?

 

Aivot ovat silloin jumiutuneet lähettämään supistumiskäskyjä tietyille lihaksille, eivätkä tuntohermojen viestit lihasten supistumistilasta pääse perille aivoihin asti. Lihakset tottuvat olemaan supistuneina ja valmiina toimintaan, vaikka emme tunne niiden olevan supistuneina

 

Kaikesta mitä teemme usein, esimerkiksi omasta päivittäisestä työasennosta tai harrastuksessa tyypillisistä asennoista ja tavoista liikkua, omaksumme tiettyjä tapoja olla ja toimia. Siihen mitä tekee, siihen tottuu. Koska lihasten käskytys tulee aivoista, lihasten tottumuksellinen jännitystila on myös aivojen ylläpitämä ja siihenkin tottuu. Lihasten jännittyneisyys ja sidekudosverkoston kuivuminen ja sitkistyminen heikentävät tuntoaistimuksia ja kehotietoisuutta. Aiemmin helpoilta ja vaivattomilta tuntuneet liikeradat voivatkin alkaa tuntua hankalilta tai kivuliailta. Ja sitten kipujen ja ikijumienkin sietämiseen tottuu. Lihaskireydet myös uuvuttavat ja vievät voimavaroja.

 

Somatiikassa herätellään aivojen sensomotorisia alueita havainnoimaan, miten oma motoriikka oikeastaan toimii. Työskentely on sensomotorista oppimista: opitaan tunnistamaan omien asento- ja liiketottumusten jännitystiloja kehossa eli missä kiristää ja miksi, missä vapaa liike estyy ja miksi. Kun on läsnä siinä mitä tekee, tarkkailee liikettä ja tekee huomioita liikkeen laadusta ja virtaavuudesta, pystyy panemaan merkille, missä on huomamattaan tottunut pidättämään tai jarruttamaan sulavaa liikettä tai missä on kenties liikkunut itseään vastaan.

 

Liikkeeitä tehdään rauhallisesti ja pinnistelemättä lähinnä makuuasennossa (selin-, päin- tai kylkimakuulla), joskus istuen. Hidas liiketyöskentely kytkee tietoisen aivokuoren eli opit itse vähitellen purkamaan tottumuksista syntyneitä jännitteitä ja ikijumeja liukuviin, rullaaviin, kierteisin ja pyörteisin liikkein. Samalla sidekudosverkosto nesteytyy. Näin muu arki- ja harrastusliikunta sulavoituu, oman motoriikan hallinta paranee ja palautuminen esimerkiksi voima-

ja kestävyysharjoittelusta helpottuu.

 

Seuraavat somaattiset työpajat Liikkumatilan Toimiva selkä -sarjassa ovat:

Sunnuntaisin klo 11-14

Hinta 45€ tai kolme kertaa Liikkumatilan harjoituskortilta

21.5.23 Keveästi kävellen kesään

Kaksituntiset kesätyöpajat tiistaisin klo 10:30-12:30

23.5.23 Niska&hartiat

30.5.23 Lantio&lonkat

6.6.23 Sulavuutta selkään

13.6.23 Keskivartalo liikkeessä

Hinta 35€ tai kaksi kertaa Liikkumatilan harjoituskortilta.

Varaa paikkasi täältä!

thumbnail_image.jpeg
bottom of page